بالابر خانگی راهکاری مفید و مناسب برای جابجای افراد بین طبقات در بسیاری از ساختمان ها است. ویلاها، خانه های دوبلکس، ساختمان های قدیمی بدون آسانسور و … کاربردهای بجایی برای دستگاه بالابر خانگی هستند.
محل تبلیغات شما
بالابر خانگی اصطلاحی است که برای نوعی از آسانسور های خانگی کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. بهتر است بمنظور شناخت بالابر خانگی بجای ارائه یک تعریف مشخص خصوصیات و ویژگی های آن توصیف شود. بالابر خانگی یا همان هوم لیفت home lift در واقع به نوعی از آسانسور گفته میشود که برای طول مسیر بین دو، سه یا حداکثر چهار طبقه مورد استفاده قرار میگیرد. بالابرهای خانگی ظرفیت محدود (معمولا دو تا سه نفر) و سرعت پایین (عموما زیر 0.2 متر بر ثانیه) دارند و با این شرایط میتوانند با برق تکفاز شهری عمل کنند. معمولا هوم لیفت ها با کابینی ساده و سبک و استفاده از درب های طبقات لولایی دستی اجرا میشوند. تابلوی فرمان آنها معمولا حالت ساده ای دارد و فاقد پیچیدگی تابلوهای آسانسور است. با این وجود از نظر امنیت کاربران تمام شرایط و تمهیدات آسانسورهای مسافربر استاندارد باید در بالابر خانگی وجود داشته باشد.
بالابر خانگی، راهکاری بسیار مناسب برای نصب در ساختمان های قدیمی دو یا سه طبقه بدون آسانسور است. همچنین بکارگیری بالابرهای خانگی در ویلاهای دوبلکس یا سه طبقه بسیار رایج است. در زیر برخی از مهمترین کاربردهای بالابر خانگی عنوان شده است:
در این صفحه دسته بندی کامل و شرح هر یک از انواع بالابر جای نمی گیرد. در مقاله مفصلی در همین سایت انواع بالابر از نظر نوع کاربرد مورد بررسی قرار گرفته اند. در صورت نیاز می توانید برای مطالعه انواع بالابرها مقاله مورد اشاره را از طریق لینک زیر مشاهده کنید.
بالابرهای خانگی را می توان بر اساس پارامترهای گوناگونی دسته بندی کرد. پارامترهایی از قبیل ظرفیت، نوع درب ها، تکفاز یا سه فاز بودن موتور، مکانیزم عملکرد و … می توانند ملاک هایی برای تعریف و تشریح انواع بالابر خانگی باشند. ما به این علت که در این مقاله به تشریح موارد یاد شده بصورت جداگانه پرداخته شده است، معیار مهم دیگری را در دسته بندی انواع بالابرهای خانگی مورد بررسی قرار داده ایم. نوع کابین یکی از مواردی است که در برخی موارد ساختار کلی بالابر تحت تاثیر قرار داده و تاثیر قابل توجهی در قیمت کل خواهد داشت.
بالابرهای خانگی لوکس، که عموما در خانه ها و ویلاهای مجلل اجرا میشوند قیمت بالایی دارند ولی بخوبی میتوانند نیازمندی های معماران و سلیقه خریداران را تامین نمایند. در برخی از شرایط، کابین بالابر بصورت شیشه ای و نمادار اجرا میشود که زیبایی و تجربه کاربری منحصربفردی ایجاد میکند. در اینگونه موارد معمولا از درب های شیشه ای برای هماهنگی بیشتر استفاده میشود. همچنین، امکان اجرای دیواره چاه آسانسور با شیشه نیز وجود دارد که میتواند در هماهنگی با نوع معماری ساختمان انجام شود. امکان بکارگیری دربهای اتوماتیک، کابین هایی با تزیینات انواع استیل و کفپوش های سنگی یا سرامیکی و … نیز در هوم لیفت های لوکس وجود دارد.
بالابر خانگی می تواند با سسیتم هیدرولیک یا کششی یا مکانیزم های دیگر اجرا شود. پرسش مهمی که پیش روی متقاضیان قرار میگیرد این است که کدام سیستم بهترین گزینه برای بالابر خانگی است. سیستم های عملکرد اسکرو یا وینچ به دلایل گوناگون توجیه فنی قابل قبولی ندارند و بندرت مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین مهمترین گزینه ها، سیستم هیدرولیک و کششی است. بمنظور مقایسه این دو سیستم باید شرایط عمومی بالابرهای خانگی مورد بررسی قرار گیرند. در زیر برخی از مهمترین مزایای بالابر خانگی با سیستم هیدرولیک ذکر شده اند.
بالابر خانگی دستگاهی است متشکل از تعداد زیادی قطعات و تجهیزات گوناگون مکانیکی، هیدرولیکی و الکتریکی. هر یک از قطعات و تجهیزات بکار رفته نیاز به تخصص و امکانات جداگانه ای برای ساخت دارند. برخی از قطعات مانند ریل ها، شیر کنترل، الکتروموتور و … توسط شرکت های بازرگانی وارد میشوند. برخی از قطعات توسط تولیدکنندگان داخلی، تولید میشوند و برخی دیگر مانند کابین، در کارگاه های تخصصی در تناسب با شرایط پروژه ساخته میشوند.
سازندگان یا فروشندگان بالابر خانگی، کلیه قطعات مورد نیاز برای دستگاه را مطابق با شرایط اختصاصی پروژه مانند طول مسیر، ابعاد فضای مورد نظر و … تعیین میکنند. در مرحله بعد قطعات استاندارد را از منابع تخصصی خریداری میکنند و اقلام ساختنی را مطابق با شرایط تعیین شده به سازندگان مورد نظر سفارش میدهند. اقلام و قطعات بالابر پس از آماده شدن، به تدریج به محل پروژه ارسال میشوند و در مرحله مونتاژ و نصب قرار میگیرند.
نصب بالابرهای خانگی کاری کاملا تخصصی و نسبتا دشوار است. کل کار در فضای معمولا کوچکی در ساختمان و در ارتفاع انجام میشود. در صورت نیاز برای کار در ارتفاع فضای داکت بالابر باید داربست کارگذاشته شود. ابتدا باید ریل ها بنحو دقیقی در طول چاه بالابر با فاصله یکسان و کاملا شاغول نصب شوند. در مرحله بعد نصب جک هیدرولیک، کارسلینگ و درب ها و کابین صورت میگیرد. پس از اتمام بخش مکانیکال، قطعات الکتریکی و تابلوی فرمان تعبیه شده و عملیات پیش راه اندازی و سپس راه اندازی کامل اجرا میشود. در انتها، عملکرد دستگاه بطور کامل تست شده و قطعات ایمنی مورد آزمایش قرار میگیرند و دستگاه برای تحویل و بهره برداری آماده میشود.
بالابر خانگی یک دستگاه با قطعات متنوع و عملکردهای گوناگون است و باید مانند هر ماشین دیگری بصورت مستمر سرویس و نگهداری شود. یک برنامه سرویس و نگهداری دوره ای (ماهیانه) برای حفظ کیفیت و سطح عملکرد دستگاه پیشنهاد میشود. این کار باید توسط افراد متخصص و مجاز که در زمینه آسانسور تجربه کافی دارند صورت گیرد. در سرویس دوره ای، عملکردهای دستگاه، قطعات مکانیکی، الکتریکی و هیدرولیک مورد بازرسی، کنترل و سرویس قرار میگیرند. همچنین در سرویس های ادواری تجهیزات ایمنی و عملکردهای امنیتی دستگاه بازبینی میشوند و در صورت وجود نقص اقدامات لازم بعمل می آید. عدم سرویس و نگهداری دوره ای و مستمر بالابر خانگی قطعا باعث هزینه های سنگین خرابی عمده تجهیزات شده و میتواند زمینه وقوع حوادث ناگواری را فراهم کند.
در برخی موارد، نوعی از بالابرهای پلتفرم، که فاقد کابین و درب با شکل و ساختار آسانسورهای هستند بعنوان بالابر خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. در این دستگاه ها به جای کابین یک پلتفرم (کفی) که بصورت سلیقه ای به دیواره هایی کوتاه یا بلند به عنوان حفاظ مجهز شده اند قرار میگیرد. در برخی موارد هیچ گونه دربی برای بالابر در نظر گرفته نشده و در جاهایی از درب های ساختمانی استفاده میشود. عموما سیستم محرکه این دستگاه ها بسیار ساده است و فاقد عملکردهای استاندارد و ایمنی لازم میباشند. بکارگیری این نوع بالابرهای پلتفرم اگرچه موجب صرفه جویی در هزینه اولیه میشود، ایمنی قابل قبولی برای استفاده مسافر فراهم نمیکنند. فقدان کابین کامل، درب های استاندارد با قفل و ادوات مکمل ایمنی، امنیت لازم در استفاده از دستگاه بعنوان وسیله ای برای جابجایی افراد (و نه بار) را تامین نخواهد کرد.
بالابرهای خانگی با کابین مشخصاتی دارند که در این نوشته در بخش های گوناگون مورد اشاره قرار گرفته اند. یک کابین کامل، درب های طبقات استاندارد با قفل ایمنی، پاراشوت، شیر ترکیدگی و سایر ادوات و لوازم ایمنی در مجموع شرایط ایمن و قابل قبولی برای جابجایی مسافران را تامین می نمایند. در بالابرهای خانگی معمولی، تمهیدات ساختاری و ایمنی لازم پیش بینی میشوند ولی با توجه به محدودیت های فنی و اقتصادی از المان های مینیمال و ساده استفاده میشود.
بالابرهای خانگی عموما در ویلاها، فروشگاه ها، یا خانه های دو یا سه طبقه کاربرد دارند. با توجه به اینکه ارتفاع جابجایی در این بالابرها کم است، سیستم های هیدرولیک اثربخشی بیشتری خواهند داشت. هم از لحاظ هزینه های اولیه و هزینه های بهره برداری و هم از کارایی فنی در ارتفاع های کم، سیستم های هیدرولیک نسبت به کششی برتری دارند.
ایمنی قطعا مهمترین فاکتور در بررسی سیستم های بالابر خانگی است. این دستگاه مشخصا برای کاربری مسافر طراحی و اجرا شده و موضوع ایمنی بیشترین توجه کاربران و سازندگان را میطلبد. نوع و ساختار کلی دستگاه، تجهیزات و ادوات ایمنی، محاسبات و ضرایب اطمینان در طراحی باید به دقت مورد توجه قرار گرفته شود. هیچ گاه نباید برای کاهش قیمت، بخش های مربوط به ایمنی بالابر را مورد چانه زنی و مذاکره قرار داد. این کار بازی با جان انسان ها است و میتواند تبعات جبران ناپذیری داشته باشد.
مهمترین قطعه ایمنی هیدورلیک شیر ایمنی ترکیدگی است که در بخش ورودی جک تعبیه میشود. شیر ترکیدگی یا راپچرولو، در صورت ترکیدگی شلنگ و اتصالات از سقوط ناگهانی جلوگیری میکند. وجود یک راپچرولو با کیفیت و عملکرد تست شده در سیستم هیدرولیک بالابر الزامی است.
در اغلب موارد بالابرهای خانگی با سیستم هیدرولیک غیرمستقیم طراحی میشوند. در این مدل سیم بکسل ها واسطه بین جک و کابین هستند. برای جلوگیری از سقوط دستگاه در شرایط پاره شدن کامل سیم بکسل، تعبیه یک پاراشوت ضروری است. پاراشوت یا ترمز استحفاظی باید دارای گواهی استاندارد ایمنی باشد.
شیر تعلیق یا همان slack rope valve یک دیوایس ایمنی توکار یا جداگانه است که به شیر کنترل اصلی الحاق میشود. این قطعه در شرایط افت فشار ناشی از اشکال در سیستم تعلیق عمل کرده و مانع حرکت دستگاه میشود. وجود این دیوایس ایمنی در سیستم های هیدرولیک غیرمستقیم ضروری است.
سیستم هیدرولیک باید به یک شیر دستی اضطراری مجهز باشد. در شرایط قطع برق یا موارد اضطراری دیگر کابین آسانسور بوسیله این شیر ایمنی به آرامی پایین آمده و امکان خروج مسافرین در طبقه مورد نظر فراهم میشود. محل تعبیه این شیر باید در جایی باشد که امکان دسترسی سریع در شرایط اضطراری وجود داشته باشد.
سیستم پاوریونیت باید به یک شیر قطع و وصل جریان مجهز باشد. این شیر باید پیش از شلنگ هیدرولیک و بلافاصله بعد از شیر کنترل پاوریونیت تعبیه شود. در شرایط اضطراری، هنگام سرویس و تنظیمات بالابر از این شیر استفاده میشود. معمولا شیر قطع جریان از نوع شیرهای هیدرولیک توپی است و باید متناسب با فشار سیستم و جریان عبوری انتخاب شود.
کابین بالابر خانگی خصوصا در مواردی که بدون درب کابین اجرا میشود باید به سنسورهای ایمنی در ورودی مجهز شود. سنسورهای ایمنی میتوانند از نوع چشم الکتریکی یا پرده نوری باشند. چشم الکتریکی عملکرد نقطه ای دارد و در صورتی که یک شیء خط واصل بین دو چشم را قطع کند عملکرد آسانسور را متوقف میکند. پرده های نوری عملکرد خطی دارند و یک صفحه نوری کامل در قسمت ورودی ایجاد میکنند و بدین ترتیب از ایمنی بالاتری برخوردارند.
توصیه میشود داخل کابین بالابر خانگی یک تلفن مرتبط به شبکه مخابرات تعبیه شود. این موضوع برای امکان تماس فرد داخل کابین در شرایط اضطراری با آشنایان یا مراکز امدادی است.
بهتر است داخل کابین هوم لیفت روشنایی کافی و یک هواکش برای تهویه منظور شود. نصب هواکش و سیستم روشنایی باید بصورتی باشد که در تکان های شدید، حرکت های ناگهانی، زلزله و … کاملا در محل خود محکم باقی بمانند و خطری را متوجه مسافرین دااخل کابین نکنند.
دور تا دور محل استقرار و حرکت بالابر خانگی از کف چاهک تا انتهای سقف آخرین ایستگاه باید کاملا پوشیده شود. این پوشش باید از نوع همیشگی، مستحکم و قابل اطمینان باشد. در صورتی که از متریال خاصی برای هماهنگی با شرایط معماری ساختمان بدین منظور استفاده میشود باید استحکام آن مورد بررسی قرار گیرد. این پوشش در شرایط خاص مانند زلزله یا برخورد اشیای سنگین باید مقاوم باشد و خطری ایجاد نکند.
بالابر خانگی در صورت طراحی، نصب و سرویس اصولی مطابق موازین استاندارد و اصول ایمنی کامل بطور قطع دستگاهی کاملا ایمن است. ولی چنانچه اصول ایمنی در ساخت و نصب رعایت نشود و به دلایل سلیقه ای یا کاهش هزینه قطعات ایمنی بطور کامل تعبیه نشوند این دستگاه می تواند کامل خطرناک و حادثه ساز باشد.
از سوی دیگر، بالابرهای خانگی در اغلب ساختمان های قدیمی تا چهار طبقه که فاقد آسانسور هستند مورد توجه قرار میگیرد. مسلما در این ساختمان ها نه تنها آسانسور وجود نداشته بلکه پیش بینی محل نصب، چاه آسانسور، چاهک و مهم تر از همه اتاقک مورتورخانه آسانسور در بالای ساختمان نشده است. آسانسورهای کششی به اتاقک موتورخانه در بالای ساختمان نیاز دارند. بالابرهای خانگی که در اینگونه ساختمان ها اجرا میشوند به لطف سیستم هیدرولیک نیازی به اتاقک موتور خانه در بالای ساختمان ندارند. سیستم نیروی محرکه بالابر خانگی شامل یک دستگاه پاورک هیدرولیک است که میتواند در طبقه پایین و حتی با فاصله از آسانسور مستقر شود.
قیمت بالابر خانگی مجموع هزینه هایی است که در زیر فهرست شده اند:
در مجموع برای محاسبه یا مقایسه قیمت باید کلیه این موارد در نظر گرفته شود.
بالابر خانگی شیشه ای دارای دو بخش متمایز است. بخش اول مربوط به کابین و درب ها است و بخش دوم پوشش داکت بالابر. اگر کابین و درب های بالابر از جنس شیشه ای در نظر گرفته شوند، بهتر است پوشش فضای دورتا دور بالابر (داکت بالابر) نیز شیشه ای باشد. در این حالت قیمت بالابر شیشه ای بطور چشمگیری افزایش یافته و در مقایسه با مدل های معمولی بسیار گران تر است.
بالابرهای خانگی کوچک ظرفیتی معادل یک نفر یا دو نفر دارند. چنانچه انتظار می رود قیمت بالابر خانگی کوچک کمتر است. ولی باید توجه داشت قیمت بالابر خانگی کوچک در مقایسه با ظرفیت های بیشتر بنحو چشمگیری کاهش نمی یابد. زیرا در اغلب تجهیزات تفاوت چندانی صورت نگرفته است.
قیمت بالابر خانگی تک نفره به عنوان کوچکترین نوع هوم لیفت تحت تاثیر قیمت تجهیزات و قطعات است. اما نکته اینجاست که نباید انتظار چندانی برای کاهش قیمت داشت زیرا بیشتر قطعات مورد استفاده در بالابر یک نفره با مدل های دو یا سه نفره یکسان است و صرفا ممکن است کابین دستگاه قدری کوچک تر باشد.
مشخصات فنی اصلی یا همان پارامترهای کلیدی طراحی در بالابرهای خانگی دارای محدودیت های بیشتری نسبت به انواع آسانسور میباشند. در واقع آزادی عمل کمتری برای طراحی دستگاه مبتنی بر نیازمندی های کاربری وجود دارد و مشخصات فنی باید در چهارچوب مشخصی تعیین شوند. در ادامه مهمترین موارد در تعیین مشخصات فنی بالابر خانگی هیدرولیک توضیح داده میشوند.
ظرفیت بالابرهای خانگی میتواند یک نفر معادل 100 کیلوگرم، دو نفرم معادل 180 کیلوگرم، یا سه نفر معادل 225 کیلوگرم در نظر گرفته شود. برای ظرفیت های بالاتر از مقادیر عنوان شده باید آسانسورهای هیدرولیک را مورد بررسی قرار داد.
طول مسیر بالابر خانگی، برابر با فاصله سطح اولین ایستگاه تا سطح ایستگاه آخر است. بنابراین طول مسیر با تعیین تعداد توقف و فاصله بین توقف ها مشخص میشود. یک اشتباه شایع در تعیین طول مسیر که در تعیین قیمت و محاسبات دردسرساز میشود این است که ارتفاع ایستگاه آخر در طول مسیر را حساب میکنند. بعنوان مثال طول مسیر یک بالابر که بین سه ایستگاه با فاصله طبقات 3 متر جابجا میشود برابر با 6 متر می باشد.
بالابرهای خانگی با توجه به شرایطی که دارند معمولا برای ساختمان هایی با دو یا سه ایستگاه اجرا میشوند. ولی امکان اجرای بالابر برای 5 تا 6 توقف هم وجود دارد. البته باید توجه داشت که سرعت بالابرهای خانگی کم است و کلا گزینه مناسبی برای ساختمان های با تعداد توقف بالا نیستند.
سرعت بالابر خانگی معمولا بین 10 تا 30 سانتیمتر بر ثانیه در نظر گرفته میشود. سرعتی در حدود 15 سانتیمتر بر ثانیه، کاملا متعارف و ایمن است. در بالابرهای خانگی که فاقد درب کابین هستند سرعت بالاتر خطرناک است. همچنین در اکثر دستگاه ها که با برق تکفاز کار میکنند به دلیل محدودیت در توان موتور، سرعت باید پایین باشد.
نکته دیگری که در رابطه با سرعت باید مورد توجه قرار داد نوع کنترل سرعت است. بالابرهای خانگی عموما با یک شیر کنترل ساده تک سرعته عمل میکنند. در این حالت تابلوی فرمان نیز شرایط ساده تری دارد. چنانچه سرعت سیستم بیشتر از 0.15 متر بر ثانیه در نظر گرفته شود سیستم کنترل شرایط پیچیده تری خواهد داشت. در این وضعیت باید از شیرهای کنترل دو سرعته و به تناسب آنها تابلوهای فرمان پیچیده تری استفاده شود که روی اجرای کار و هزینه تمام شده تاثیر قابل توجهی دارند.
چاهک یا پیت بخش پایینی کل چاه بالابر است که ارتفاع آن برابر با فاصله عمودی بین کف اولین ایستگاه تا پایین نقطه چاه میشود. چاهک بطور کلی در آسانسورها به دلیل ایمنی سرویسکار در زیر کابین آسانسور و تعبیه ملزومات مربوطه پیش بینی میشود. با این وجود از نظر اجرایی و فنی امکان نصب بالابر با سیستم های بدون چاله یا کم چاله وجود دارد. اگرچه توصیه میشود یک چاهک استاندارد برای انطباق با الزامات استاندارد در محل نصب بالابر ایجاد شود.
ابعاد کابین بالابر بالابر خانگی در تناسب با شرایط ساختمانی محل و ظرفیت مفید آن تعیین میشود. ابعاد کابین بالابر باید طوری انتخاب شود که از مساحت مجاز در استاندارد آسانسور تجاوز کند. محدوده تعیین شده طوری است تا از خطر سوار شدن مسافر بیش از حد در بالابر جلوگیری شود. ابعاد کل دستگاه نیز وابسته به نوع سیستم هیدرولیک و ریل گذاری، و ابعاد تعیین شده برای کابین هوم لیفت است.
تجهیزات و قطعات عمومی بالابر خانگی همه موارد بکار رفته بجز سیستم نیروی محرکه را شامل میشوند. مهمترین قطعات عبارت اند از کابین، درب ها، ریل ها و متعلقاتشان، سیم بکسل ها و لوازم مکانیکی، تابلوی فرمان و لوازم راه اندازی و الکتریکی.
کابین بالابر خانگی باید دارای سه ویژگی مهم باشد. اول اینکه کاملا پوشیده و دارای سقف باشد تا ایمنی لازم برای کاربر تامین شود. دومین ویژگی مربوط به وزن کابین است. وزن کابین هوم لیفت نباید زیاد باشد و در ساخت آن باید از متریال سبک استفاده شده باشد. سومین ویژگی مربوط به ظاهر و زیبایی آن است. ظاهر کابین باید متناسب با شرایط معماری ساختمان طراحی و انتخاب شود. در هر صورت می بایست از تزئینات سبک استفاده کرد. بعنوان مثال سنگ های طبیعی بعنوان کفپوش کابین در هوم لیفت ها گزینه مناسبی نیستند. بجای این کار میتوان از انواع کفپوش های زیبا و سبک استفاده کرد.
بالابرهای خانگی میتوانند با درب های تمام اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و درب های دستی اجرا شوند. معمولا طراحی دستگاه با درب های دستی لولایی انجام میشود. در واقع اغلب، درب کابین حذف شده و از درب های لولایی دستی با قفل ایمنی در ورودی طبقات استفاده میشود. حذف درب کابین ایمنی را کاهش میدهد ولی با توجه به سرعت بسیار در هوم لیفت ها این روش، راهکار رایجی در این نوع دستگاه است. بکارگیری دربهای اتوماتیک، مستلزم وجود فضای بزرگتری برای بالابر خانگی است. درب های طبقات باید مجهز به سیستم قفل مخصوصی باشند تا فقط زمانی که کابین در طبقه مورد نظر است امکان باز شدن داشته باشند. توصیه میشود در بالابرهای خانگی از درب های استاندارد مجهز به قفل ایمنی که مخصوص آسانسور طراحی شده اند استفاده شود.
کارسلینگ بالابر خانگی در مسیر مشخصی که ریل های راهنما هدایت میکنند حرکت می کند. ریل ها اجازه خروج از مسیر هدایت شده را نمیدهند و به همین علت ریل راهنما یا ریل هادی نامیده می شوند. در بالابرهای خانگی باید از ریل های استاندارد آسانسور استفاده شوند که مقطع تی شکل دارند. سایز ریل، با توجه به نوع سیستم و ظرفیت وزنی انتخاب میشود. ریل های موجود در بازار ایران اغلب ساخت کشورهای چین، ترکیه، ایتالیا و اسپانیا هستند. ریل های شرکت مونته فرو ایتالیا از کیفیت بسیار بالا و شهرت خوبی برخوردار اند.
تابلوی فرمان باید عملکردهای استاندارد از جمله توقف اتوماتیک در طبقات را در ساده ترین حالت پوشش دهد. در انواع ساده با دو توقف استفاده از تابلوهای فرمان با کنترل رله ای متداول است. استفاده از تابلوهای رله ای در بالابرهای با بیش از دو توقف کمی پیچیده میشود. در این وضعیت اغلب تابلوهای فرمان میکروپروسسوری مورد استفاده قرار میگیرند.
بهتر است تابلوی فرمان بالابر خانگی به سیستم نجات اضطراری مجهز شود تا در شرایط قطع برق، امکان پایین آمدن کابین تا سطح ایستگاه و پیاده شدن مسافر میسر شود.
برخی از مهمترین قطعات متعلقات مکانیکال که در بالابرهای خانگی بکارگرفته میشوند شامل سیم های بکسل، قلاب بکسل، کفشک ها، ضربه گیر، کرپی ها، براکت ها، لقمه ها و اتصالات دیگر مکانیکی هستند.
از جمله قطعات الکتریکی مورد استفاده در بالابر خانگی میتوان به سنسورهای کابین، میکروسوییچ های طبقات، سنسورهای آهنربایی، جعبه رویزیون، پانل های فرمان و تراولینگ کابل اشاره نمود. این قطعات عموما کاربردهای اختصاصی در صنعت آسانسور دارند و از فروشندگان و تولیدکنندگان قطعات تامین میشوند.
جک و پاوریونیت هیدرولیک تجهیزات اصلی نیروی محرکه بالابر خانگی هیدرولیک را تشکیل میدهند. جک و پاوریونیت باید از انواعی که در آسانسورهای هیدرولیک مورد استفاده قرار میگیرند تامین شود تا ایمنی و کارکردهای لازم تامین شود. کارسلینگ، در سیستم های غیرمستقیم نیز در گروه قطعات هیدرولیک قرار میگیرد اگرچه ساختار کاملا مکانیکی دارد. همچنین شلنگ ها و روغن بعنوان سیال هیدرولیک جزو ملزومات اصلی هیدرولیک هوم لیفت هستند که در ادامه شرح داده میشوند.
جک هیدرولیک در بالابر خانگی مانند بازویی متحرک کابین را حرکت میدهد. ساختار جک متشکل از سیلندر، پیستون، سیلها، شیر ایمنی، لوازم هواگیری و اتصالات است. جک بالابر خانگی با جک های هیدرولیک صنعتی کاملا متفاوت است و ساخت جک باید توسط شرکت های متخصص در زمینه آسانسورهای هیدرولیک انجام شود.
پاوریونیت در واقع موتور و اجزای نیرو محرکه بالابر خانگی است. قدرت لازم برای حرکت، جریان روغن، کنترل ها و تعدیلات لازم و بسیاری از عملکردهای ایمنی توسط پاوریونیت انجام میشود. بخش نیرومحرکه شامل موتور الکتریکی، پمپ هیدرولیک، تانک روغن، مجموعه شیرهای کنترلی و برخی ادوات هیدرولیک دیگر است. کیفیت عملکرد کل دستگاه هوم لیفت، بطور کلی وابسته به عمکلردها، توان و قابلیت های پاوریونیت است. خرید پاوریونیت از سازندگان هیدرولیک صنعتی یک اشتباه بزرگ است. زیرا تمام قطعات و اجزای هیدرولیکی استاندارد باید مخصوص سیستم های آسانسور باشند و قطعات هیدرولیک صنعتی حتی با بهترین کیفیت قابلیت های لازم برای عملکرد ایمن و مطلوب هوم لیفت را ندارند.
کارسلینگ، وسیله ای است که در آسانسورهای هیدرولیک جک کنار، کابین را نگه داشته و به جک و متعلقات مربوط میکند. کفشک های ریل راهنما روی کارسلینگ محکم شده اند و در مسیر ریل ها حرکت میکنند. کارسلینگ بالابر خانگی در سیستم های غیرمستقیم باید به پاراشوت مجهز باشد. این موضوع یک الزام ایمنی اجباری است و نباد در آن مصامحه ای صورت گیرد. بهتر است از کارسلینگ های استاندارد که توسط شرکت های متخصص در این زمینه ساخته شده استفاده شود. این شرکت ها همراه با کارسلینگ، فلکه سیم بکسل، پایه جک و قلاب های بکسل کاملا سازگار و متناسب با سیستم را ارائه میکنند.
شلنگ ها، لوله های منعطفی هستند که انتقال سیال بین جک و پاوریونیت از طریق آنها صورت میگیرد. شلنگ های مورد استفاده در بالاهای خانگی باید از نوع مقاوم با ضرایب اطمینان مشخص شده در استاندارد آسانسور هیدرولیک باشند. نوع روغن مورد استفاده در سیستم اهمیت بالایی دارد. روغن مناسب باید توسط سازنده تجهیزات جک و پاوریونیت مطابق استاندارد قطعات انتخاب شود و از کیفیت و ثبات خوبی برخوردار باشد. روغن های بی کیفیت ماندگاری کمی دارند و به سرعت خواص فیزیکی خود را از دست میدهند و عملکرد بالابر را مختل میکنند.
تقریبا تمام قطعات مورد استفاده در بالابر خانگی همان قطعات آسانسور هستند. ریل، کابین، سیم بکسل، جک و پاوریونیت، تراول کابل و … برای آشنایی با کلیه قطعات آسانسور و شرکت های بازرگانی و فروشندگان قطعات آسانسور به صفحه اختصاصی آن از طریق لینک زیر مراجعه کنید.
پرسش های متداول بالابر خانگی
بالابر خانگی نوعی آسانسور کوچک با ظرفیت کم و طول مسیر دو تا 4 طبقه است که می تواند در ساختمان های قدیمی فاقد آسانسور، ویلاها، فروشگاه ها و … مورد استفاده قرار گیرد.
مدل های بالابر خانگی بر اساس ظرفیت، نوع سیستم و جنس متریال مورد استفاده دسته بندی میشوند. در این مقاله بطور مفصل انواع مدل های بالابر خانگی شرح داده شده اند.
اگر در زمینه آسانسور، بالابر یا تجهیزات حمل و نقل صنعتی و ساختمانی مشغول به فعالیت هستید، می توانید به راحتی با چند کلیلک ساده و در کوتاه ترین زمان، بصورت کاملا رایگان آگهی خود را در سایت تخصصی بالاتور ثبت کنید. همین حالا این کار را انجام دهید!
تازه ترین مطالب بلاگ