درب آسانسور

درب آسانسور

درب آسانسور چیست؟

درب آسانسور از جمله مهمترین قطعات یا تجهیزات آسانسور محسوب می شود. عملکرد مطلوب و با کیفیت آسانسور بدون وجود درب های با کیفیت امکان پذیر نیست.  در واقع یکی از قسمت‌های مهم از لحاظ ایمنی و همچنین زیبایی و تزئینی در مجموعه آسانسور، درب آسانسور است. این قسمت علاوه بر حفظ امنیت جانی مسافران، بهترین راه برای انتقال تم طراحی در سراسر یک ساختمان است. همچنین تأثیر روانی ظاهر و کیفیت درب های آسانسور برای مصرف‌کننده در اولین مواجهه با آسانسور، از مهم‌ترین فاکتورهای قضاوت در مورد کیفیت، امنیت و مقبولیت کلی آسانسور در ذهن مصرف‌کننده است. در هر آسانسور دو  نوع درب وجود دارد:

درب کابین آسانسور

این درب روی کابین آسانسور نصب می‌شود و سبب دوری مسافران از دیواره چاهک هنگام حرکت آسانسور می‌شود. درب کابین به صورت خودکار قبل از حرکت، بسته شده و فقط بعد از توقف کامل باز می‌شود.

درب طبقات آسانسور

به درب‌هایی گفته می‌شود که در هر طبقه در محل ورودی به آسانسور قرار دارند. این درب‌ها نیز در توقف کامل آسانسور و بعد از باز شدن درب کابین باز می‌شوند. اهمیت درب طبقات در جلوگیری از سقوط افراد به چاهک آسانسور و برخورد با کابین در حال حرکت است.

درب آسانسور تلسکوپی

انواع درب آسانسور

درب های آسانسور را می‌توان بر اساس دو تقسیم‌بندی به انواع مختلف تقسیم‌بندی کرد:

  1. تقسیم‌بندی از لحاظ مکانیکی
  2. تقسیم‌بندی بر اساس نحوه باز و بسته شدن

تقسیم‌بندی درب آسانسور از لحاظ مکانیکی

در این دسته دو نوع درب وجود دارند: درب‌های نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک.

  • درب تمام اتوماتیک

در این موارد هم درب کابین و هم درب طبقات به‌صورت خودکار باز و بسته می‌شوند و از نوع سانترال یا تلسکوپی هستند.

  • درب نیمه اتوماتیک

در این نوع از، درب کابین به طور خودکار باز و بسته می‌شود و درب طبقات با نیروی مکانیکی یا فشار دادن درب باز می‌شوند. اصولاً درب کابین از نوع سانترال یا تلسکوپی و درب طبقات از نوع لولایی است.

درب آسانسور

تقسیم‌بندی درب بر اساس شکل باز و بسته شدن

  • درب لولایی

درب لولایی قدیمی‌ترین و ساده‌ترین و درعین‌حال ارزان‌ترین نوع درب اسانسور محسوب می‌شوند و برای درب طبقات، ساختمان‌هایی با تعداد توقف و ترافیک پایین مناسب هستند. بزرگ‌ترین مزیت درب‌های لولایی علاوه بر سادگی، عدم نیاز به عرض زیاد و استفاده در فضاهای محدود است. از نکات منفی این نوع از درب‌ها، مسدود شدن راهرو است به خصوص اگر راهرو تنگ باشد زیرا این درب‌ها به‌صورت نود درجه به سمت راهرو باز می‌شوند. این درب‌ها به صورت دستی باز و بسته می‌شوند و یا ممکن است به فنری مجهز باشند تا بسته شدن به صورت خودکار انجام شوند.

درب آسانسور لولایی

  • درب سانترال

این درب‌ها به طور اتومات از مرکز به طرفین باز شده و برای چاهک‌های عریض طراحی شده‌اند. به علت باز و بسته شدن نسبتاً سریع، گزینه مناسبی برای ساختمان‌های بزرگ و مهم با ترافیک زیاد هستند.

 

  • درب تلسکوپی

در این نوع از درب های آسانسور، درب‌ها اتوماتیک تنها از یک سمت باز و بسته می‌شوند. درب‌های تلسکوپی به طور بالقوه ورودی‌های وسیع‌تری را در فضای محدود امکان‌پذیر می‌کند. درها روی مسیرهای مستقلی حرکت می‌کنند. هنگامی‌که درب آسانسور باز است، لته‌ها پشت سر یکدیگر قرار می‌گیرند و درحالی‌که درب آسانسور بسته است، لته ها از یک طرف لایه‌های آبشاری ایجاد می‌کنند و به شکل موازی کنار هم قرار می‌گیرند.

 

ابعاد درب آسانسور

ابعاد و اندازه ورودی چاه آسانسور عامل تعیین‌کننده در انتخاب درب است. طبق استاندارد اعلام‌شده ارتفاع درب طبقه‌ها باید حداقل 195 سانتی‌متر و عرض مفید درب طبقات، از عرض درب کابین نباید در هر طرف بیشتر از  5 سانتی‌متر بیشتر باشد، مگر آنکه جهت پیشگیری و ایمنی تمهیدات لازم در نظر گرفته شود. در بازار غالباً، درب‌های آسانسور در ابعاد ۷۰، ۸۰، ۹۰، ۱۰۰، ۱۱۰ و ۱۲۰ سانتی‌متر وجود دارند. البته باید متذکر شد که درب آسانسور در ابعاد 70 به علت عرض کم برای ورود ویلچر مناسب نیست.

برندهای درب آسانسور ایرانی

شرکت آسانسور بهران

بهران بزرگ‌ترین کارخانه تولیدی آسانسور و قطعات آن و پله‌برقی در کشور به‌عنوان یکی از رهبران این صنعت در خاورمیانه شناخته شده است. بهران با تولید محصولاتی با کیفیت و قابل‌رقابت با محصولات خارجی، هشتاد درصد نیاز ایران را برآورده کرده است.

گروه مهندسی صنعتی غدیر

گروه مهندسی صنعتی غدیر در سال 1382 فعالیت خود را در زمینه تولید قطعات آسانسور از جمله انواع کابین آسانسور، انواع درب لولایی و تمام اتوماتیک و ملزومات آسانسور آغاز نموده است.

شرکت آرین سیستم رو

شرکت آرین سیستم رو در سال ۱۳۸۲ با هدف طراحی و تولید تجهیزات صنعت آسانسور تأسیس شده است.

شرکت درب اتوماتیک یاران

این شرکت فعالیت خود را از دهه 70 شروع کرده و در زمینه تولید درب نیمه اتوماتیک، تمام اتوماتیک و موتور گیربکس آسانسور فعالیت دارد.

روانکار سماتک

روانکار سماتک (RK) در تهران و در سال 1374 تأسیس شده و در تولید قطعات آسانسور از قبیل انواع درب‌های اتوماتیک و اتوبوسی فعالیت دارد.

سماتیک 2000 (بیابانی – حریری)

این شرکت نیز یکی از معروف ترین تولیدگنندگان درب آسانسور در ایران است که بسیاری از دست اندرکاران آسانسور با آن آشنا هستند.

درب اتوماتیک رسیس

 

درب آسانسور

برندهای درب آسانسور خارجی

فرماتور

گروه Fermator پیشرو در تولید محصولات تک درب اتوماتیک آسانسور در جهان است. درهای Fermator در سراسر جهان برای آسانسورهای کم ترافیک، متوسط ​​و سنگین، برای مصارف خانگی، دفاتر، فرودگاه‌ها، هتل‌ها و ساختمان‌های عمومی نصب شده است . با تشکیل دفتر مرکزی در اسپانیا و کارخانه‌های تولیدی واقع در فرانسه، ایتالیا، لهستان، یونان، هند، چین و برزیل، گروه Fermator به طور مؤثری به تقاضای همه بازارهای نیاز به درب اتوماتیک بالابر و در نتیجه سهم عمده بازار جهانی پاسخ می‌دهد.

درب آسانسور فرماتور

پریسما

پریسما یک شرکت صنعتی با بیش از 40 سال سابقه در صنعت آسانسور و درب است و از مهم‌ترین شرکت‌ها در زمینه طراحی، توسعه و ساخت درب‌های اتوماتیک آسانسور به شمار می‌آید. این شرکت علاوه بر ایتالیا در اسپانیا و هند نیز شعبه دارد.

ویتور

ویتور از بزرگ‌ترین و باکیفیت‌ترین شرکت‌های تولیدکننده در ساخت قطعات آسانسور و آسانسور برای اهداف خانگی، صنعتی، کشاورزی، دریایی در جهان است. این کارخانه در کشور ایتالیا و در شهر برگامو نزدیکی شهر میلان است.

سلکوم

این شرکت نیز با 25 سال سابقه در زمینه ساخت انواع آسانسور و بالابر و قطعات آسانسور فعالیت دارد.

 

نتیجه‌گیری

برای انتخاب و نصب صحیح و درست آسانسور، داشتن اطلاعات کافی در مورد انواع قطعات آسانسور و درب آسانسور ضروری است. با در نظر گرفتن نوع ساختمان و ابعاد چاه آسانسور از مناسب‌ترین و کارآمدترین نوع درب آسانسور استفاده می‌شود؛ همچنین فاکتورهایی چون امكان تردد همزمان مسافرین، صرف زمان کمتر جهت باز و بسته شدن و عرض مناسب در انتخاب درب آسانسور تاثیرگذار هستند.